flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

«Оптимізація місцевих загальних судів: пілотний проєкт в Закарпатській області».

22 серпня 2022, 11:38

18 серпня 2022 року голова Виноградівського районного суду Закарпатської області прийняв участь у заході, який організовано та проведено Державною судовою адміністрацією спільно з Проєктом ЄС «Право – Justice» на тему «Оптимізація місцевих загальних судів: пілотний проєкт в Закарпатській області».

Під час круглого столу було презентовано концепцію оптимізації місцевих загальних судів Закарпаття. Концепцію оптимізації мережі місцевих загальних судів ДСА розробляла з урахуванням створення та ліквідації районів за формулою «один район – один суд».

Над розробленням концепції оптимізації мережі місцевих загальних судів з урахуванням створення та ліквідації районів за формулою «один район – один суд», відповідно до Постанови Верховної Ради України від 17 липня 2020 року № 807-IX, яка б не зашкодила забезпеченню доступу до правосуддя, працювало широке коло експертів: народні депутати України, представники Ради суддів України, Державної судової адміністрації України, Верховного Суду, Вищої ради правосуддя, голови апеляційних судів тощо.

          Нова мережа судів мала з'явитися в Україні з 1 січня 2022 року, але потім її створення було перенесено на 1 січня 2023 року: Верховна Рада 16 листопада 2021 року підтримала відповідний законопроект №5387 від 16 квітня.

           Оптимізація місцевих загальних судів – частина судової реформи, проведення якої є однією з найважливіших умов на шляху до європейської інтеграції.

          Виконувач обов’язків Голови Вищої ради правосуддя Віталій Саліхов наголосив, що, на думку ВРП, для судової гілки влади надзвичайно важливим є проведення судової реформи саме в аспекті оптимізації місцевих загальних судів.

        «Оптимізація дасть можливість вирішити питання щодо обсягу фінансування судів, рівномірного навантаження суддів, дотримання вимог процесуального законодавства та загалом раціонального розподілу фінансових і людських ресурсів», – зазначив член ВРП Віталій Саліхов.

          «Важливо, щоб реформування відбувалося відповідно до вимог Конституції України та законів. Нагадаю, що будь-яка реорганізація, ліквідація судів відбувається згідно з висновками Вищої ради правосуддя. Тому вся суддівська спільнота зацікавлена у відновленні діяльності Ради в повному складі», – сказав виконувач обов’язків Голови Ради.

          Віталій Саліхов також звернув увагу європейських колег на надзвичайно жорсткі умови, у яких українським суддям доводиться працювати та здійснювати реформування.

             У Закарпатській області функціонує 13 місцевих загальних судів, у яких працюють 99 суддів та 452 працівники апаратів судів.

            Постановою Верховної Ради України № 807-IX у Закарпатській області утворено шість районів – Берегівський, Мукачівський, Рахівський, Тячівський, Ужгородський та Хустський.

            Концепцією пілотного проєкту пропонується оптимізація за  принципом «один район – один суд», за умови об’єднання судів Тячівського і Рахівського районів через меншу кількість населення, ніж в інших районах. А значить, передбачається утворення п’яти судів: Берегівський окружний суд, Мукачівський окружний суд, Тячівський окружний суд, Ужгородський окружний суд, Хустський окружний суд. 

            У обговоренні взяли участь голова Комітету Верховної Ради України з питань правової політики Денис Маслов, Голова Верховного Суду Всеволод Князєв, Голова Ради суддів України Богдан Моніч, Голова Державної судової адміністрації України Олексій Сальніков, т. в. о. Голови Служби судової охорони Олег Білецький, головна міжнародна експертка з питань судової реформи Проєкту ЄС «Право-Justice» Анна Адамська-Галлант, міжнародна експертка Проєкту ЄС «Право-Justice» Реда Мольєне, народний депутат України, голова робочої групи Комітету Верховної Ради України з питань правової політики з підготовки законопроєкту про зміну системи місцевих судів на території України у зв’язку з утворенням (ліквідацією) районів Павло Павліш, голова Закарпатського апеляційного суду Ганна Фазикош, начальник Територіального управління Державної судової адміністрації України в Закарпатській області Олександр Кошинський.

           За змістом проєкту, ключовими факторами при створенні окружних судів є: оптимізація, щільність населення, приміщення суду, кількість судових справ і матеріалів, навантаження; географічне розташування, інфраструктура, транспорт. Додатковими факторами є: рівень комп’ютеризації; забезпечення суду засобами масової інформації; рівень правової культури; доступність юридичних послуг.

          Згідно з проєктом передбачено об’єднання Виноградівського та Берегівського районних судів із центральним судом в м. Берегові Закарпатської області.

          Однак, частина відповідальних експертів, зокрема, народні депутати України Павло Павліш та Тарас Тарасенко під час круглого столу об’єктивно висловились про те, що місцевий окружний суд з обслуговування територіальних громад Берегівського та колишнього Виноградівського районів може бути створено в м. Виноградів на базі Виноградівського районного суду з урахуванням низки ключових та вирішальних факторів саме на стороні цього районного суду.

          У свою чергу, проаналізувавши ключові та додаткові фактори, якими є кількість місцевого населення, запит суспільства, статистичні дані щодо вирішуваних судом судових справ, інфраструктура, фізичний стан будівель Берегівського та Виноградівського судів, тощо, Виноградівський районний суд (рішення загальних зборів суду від 22.08.2022 року) одностайно підтримує висловлену відповідальними особами позицію.

         Об’єктивно, створення місцевого окружного суду в м. Виноградів мінімізує й  забезпечить законне та ефективне використання коштів Державного бюджету України, передбачених на забезпечення діяльності органів судової влади, а найголовніше – сприятиме у доступі до правосуддя переважній більшості населення Берегівського району, не призведе до погіршення якості надання послуг, а мета судової реформи (її частини) в аспекті оптимізації місцевих загальних судів, проведення якої є однією з найважливіших умов на шляху до європейської інтеграції,- буде досягнута.

           У зв’язку із наведеним, керівництво суду підготувало звернення до уповноважених осіб з приводу зазначеного питання.